KNA-logo
 

Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA
opgericht 21 januari 1898
Van de Voorzitter                              Meer dan een eeuw zangplezier...                                       
Bestuur

KNA-logo
 
 Nieuws  Agenda  Dirigent  Foto's, archief  Muziek  Lid worden Club van 50  Leden Info  Links
   Verhalen
   Studie


Curriculum Vitae
Contact:
Fred van Os
fred.van.os@kpnmail.nl
 
Repetities op elke
 donderdagavond van
 19:30 - 22:00 u

 Schenkeldijk 8C,
 3328 LA Dordrecht.

(zie kaart)
 
Webmaster:
 fred.van.os@kpnmail.nl
 
Laatst bijgewerkt:
 
25-10-2022


View My Stats

 Portugal
Vakantie in de Algarve

 
Boek nu!

Bezoek dè korensite:

Rotte's Mannenkoor

 

20 november 2021
KNA in Concerto: het was mooi!
Vrijdagavond, 19 november 2021. In de door publiek goed bezette Trinitatis Kapel bracht het Mannenkoor KNA een prachtig concert ten gehore. Het koor startte met een serie bekende aria's, op de piano begeleid door Cleem Determeijer. De toehoorders reageerden enthousiast. Solist Bas Kuijlenburg zong zijn vertolking van Avant de quitter uit de opera Faust van Gounod. Groot applaus was zijn deel. De zangers genoten van hun optreden, eindelijk weer toegestaan, en dat straalden van hen af!

Na de pauze ging er nog tandje bij. In de Songs of the Sea van Charles Villiers Stanford glorieerde de solist wederom en steeg tot grote hoogte. Het koor steunde hem, begeleidde hem in zijn vertelling over Captain Drake, de schrik van de Caribiën, het verlangen naar de zee en de heimwee naar huis. Het publiek genoot!

Met Hush sweet Lute liet het koor a capela zien wat het in huis had: mooie harmonieën schiepen een sfeer van weemoed en verdriet over een verloren vriendschap. Het daaropvolgend drietal Italiaanse liederen werd met veel gevoel, ja met passie, ten gehore gebracht. De solist sloot aan met The Vagabond van Ralph Vaughan Williams. Het publiek beloonde hem met een groot applaus.

De afsluiting was voor Britse liederen, met als finale het gepassioneerde O Gumry, een loflied op Wales. Het eindapplaus was voor de solist, de pianobegeleiding, de dirigent en het koor. Het was geweldig!

Vanuit het publiek is tijdens het concert veel gefotografeerd en gefilmd. Binnenkort zal op de site veel van dit beeldmateriaal worden getoond. Spannend!

Klik hier voor de eerste serie foto's

Hieronder enkele korte fragmenten.

21 oktober 2021
Toegangskaarten KNA in Concerto
Voor je 't weet is het vrijdag 19 november 2021, de dag waarop KNA in Concerto plaatsvindt. Zorg dus dat u kaarten (€10 per stuk) reserveer voor dit bijzondere concert in de sfeervolle Trinitatis Kapel. Dat kan door op onderstaande link te klikken. U krijgt een ontwerp-mail te zien, geaddresserd aan onze penningmeester. Deze mail kunt u aanpassen voor het aantal kaarten en uw adresgegevens. Wij zorgen ervoor dat de gereserveerde kaarten, voor aanvang van het concert bij de ingang, voor u gereed liggen.

Reserveer hier uw toegangskaarten.

Songs of the Sea
Songs of the Sea van Charles Villiers Stanford wordt één van de hoogtepunten van ons concert. In 5 liederen wordt verhaald hoe Captain Drake, kaper van beroep, in zijn hangmat mijmert over zijn kapersreizen in de Caribiën, op jacht naar de Spaanse Zilvervloot. Hij heeft heimwee naar Devon, zijn geboortestreek. Hij ziet voor zich hoe hij met zijn schip Plymouth uit voer, de grote zee op. Net zoals toen, toen hij samen met Admiral Nelson achter de Spaanse Zilvervloot aan joeg, en slag leverden met de Fransen bij Trinidad en Matinique.

Trouwens, voor onze zangers is dit filmpje goed oefenmateriaal. Lekker achter je computer meezingen, kijk dan leer je 't wel! Dus: het gaat heel mooi worden op ons concert!

 

29 september 2021
KNA in Concerto, Trinitatis Kapel, vrijdag 19 november 2021
Op 19 november a.s. treedt het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA op in de Trinitatiskapel te Dordrecht. Het concert draagt de titel KNA in Concerto, een verwijzing naar de door alle zangers gedeelde wens om na twee jaar van gedwongen inactiviteit weer op het podium te staan.  Het concert was aanvankelijk gepland in het najaar van 2020. Het was bedoeld als een ode aan dirigent Hans van de Toorn, die op dat moment 25 jaar aan KNA was verbonden. Dat moest gevierd worden met een spetterend najaarsconcert. Helaas, dat ging toen niet door. Maar van uitstel komt geen afstel. Dit concert dragen we als verlaat geschenk op aan onze dirigent!
Voor de pauze worden aria’s uit bekende opera’s van o.a. Giuseppe Verdi, Wolfgang Mozart en Charles Gounod gezongen Het koor staat hierbij in de schijnwerpers en niet, zoals gewoonlijk, een solist. Soldatenliederen, intriges, samenzweringen en liefdesverhalen, het hele scala aan passies komt voorbij.
Na de pauze is het de beurt aan Britse liederen. De Songs of the Sea van Charles Villiers Stanford staat centraal. De bas-bariton is de verteller, het koor ondersteunt hem in dit heroïsche stuk over de heldendaden kaper Captain Drake. Daarnaast worden traditionals van o.a. Ralph Vaughan Williams ten gehore gebracht. Bijzonder wordt het uitstapje naar een drietal Italiaanse liederen, speciaal voor KNA gearrangeerd.
Als solist treedt op bas-bariton Bas Kuijlenburg, die zijn sporen verdiend heeft in de klassieke zang; zijn veelzijdigheid bewijst hij met zijn soli in zowel klassieke aria’s als in modern repertoire. De pianobegeleiding wordt verzorgd door Cleem Determeijer, die bekendheid verwierf als docent en pianist bij de Stichting Belcanto. De algehele leiding is in handen van dirigent Hans van der Toorn, veelzijdig musicus en artistiek leider van diverse koren, waaronder KNA.

Plaats: Trinitatis Kapel
Adres:  Vriesestraat 33, 3311 KD Dordrecht
Tijd: 
    19  november 2021, aanvang 20:00, einde 21:30
Toegang: €10, kinderen gratis

25 juni 2021
Koninklijk
In de AD Dordtenaar van vandaag staat een rijtje van 'Koninklijken' in de regio. Dit naar aanleiding van het toekennen van het predicaat 'Koninklijk' aan het installatiebedrijf Van der Leun in Sliedrecht. Kees, onze bariton, attendeerde ons hierop. Genereus als we als KNA zijn feliciteren wij dit bedrijf. Opname in het korte rijtje is een eer!

Wat valt op? Het rijtje is vrij kort, bij de bedrijven staat trouwens ook onze sponsor Van der Wees en..... de uitreiking vond meestal plaats bij een 100-jarig bestaan. Zo niet bij KNA. Die kreeg het predicaat bij zijn 40-jarig jubileum uitgereikt in 1938 dus. Twee jaar daarvoor had KNA de 1ste prijs behaald op het landelijke concours, en wel in de Hoogste Ereafdeling! Dat was een gebeurtenis die heel Dordt op stelten zette!

Kortom, KNA is bijzonder, het ons toegekende predicaat 'Koninklijk' is bijzonder. Het werd namelijk niet bij het 100-jarig bestaan uitgereikt, maar reeds bij het 40-jarig bestaan! Puur op kwaliteit dus! Kijk, dat is genieten!

Klik hier om het hele verhaal te lezen over hoe KNA koninklijk werd.

2 juni 2021
Die Schubert, die heb wel wat!
Als je aan Schubert denkt, dan denkt je aan Die Forelle, en misschien schiet je ook nog te binnen dat KNA meerdere liederen van Schubert op het repertoire heeft staan. Ik noem maar: Der Lindenbaum, Am Meer en Die Nacht (tophit in Noordeloos' dreven!). Prachtige liederen, Schubert grossierde erin. Hele liederencycli, waaronder Winterreise, schreef hij. In de Weense salons voerden hij ze vaak uit, samen met een vriend. Hij deed de pianobegeleiding, zijn vriend zong. En hoe: prachtig!

 

KNA gaat zijn repertoire verrijken met Franz Schubert. Voor de oudere leden een weerzien. Jaren geleden voerde KNA een concert uit dat geheel gewijd was  aan Franz Schubert. 't Was in de Wilhelminakerk, en.... het klonk schitterend!

We gaan het weer doen, en hopelijk in het najaar in de Trinitatiskapel. Wat zal klinken! Hier vast een voorproefje. Der Entfernten, wat klinkt dit ingetogen, stijlvol, ja liefdevol. En wat te zeggen van Das Dörfchen: het is één lofrede op het dorpje, waar je opgroeide, waar je het boerenleven zag en meebeleefde, en..... waarnaar velen zo'n heimwee naar hebben!

 

 

22 mei 2021
Nieuw repertoire
KNA vindt zichzelf herhaaldelijk uit. In 1898, bij de oprichting, zong het koor aria's uit bekende opera's om indruk te maken op het personeelsfeest van de Meterfabriek. De jaren daarna ontwikkelde het koor zich verder als operakoor. En dat ging door tot ver na de oorlog. Er kwam zelfs een KNA Dameskoor, met de bedoeling nog beter operawerken van o.a. Verdi uit te voeren. Kunstmin zat regelmatig vol om getuige te zijn van de weergaloze performance van KNA. Dat waren nog eens tijden!
Over tijden gesproken, helaas maar waar, die veranderen. En KNA past zich aan! In de jaren 90 van de vorige eeuw kwam het Britse repertoire, gevolgd door Baltische Liederen, mooie Russisch religieuze liederen, liederen van Schubert. Te veel om op te noemen: KNA deed 't. En met plezier!

En nu heeft covid-19 het koor op het punt gebracht, waarop nieuw repertoire welkom is. Naast het serieuze werk is er behoefte aan mooie liederen. Het mogen traditionals zijn, filmachtige anthems, het maakt niet uit. Voorwaarde is kwaliteit, mooie harmonieën, liederen die inspireren, én.... . geschikt zijn voor ons mannenkoor.

Hier 2 suggestes.
I. Going Home, een bewerking van deel 2 van de 9-de symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld' van Antonín Dvořák. Die is bewerkt voor mannenkoor door David Wright. Mooi, monumentaal, indrukwekkend en zeer harmonieus. Onze dirigent vindt 't prachtig!

II Suliko door het Georgisch Ensemble Basiani. Suliko is gebaseerd op een beroemd Georgisch gedicht. Het bezingt de ziel van het land, de natuur en liefde. Onze Rob is weg van het lied!

Nog meer suggesties? Laat 't de webmaster weten!

19 mei 2021
Zingen en Zoomen
Kun je zingen en zoomen tegelijkertijd? Kijk, dat is nou eens een eigentijdse vraag. Een jaar of wat geleden zou die bij niemand zijn opgekomen! Maar...., het onmogelijke gebeurt: kwestie van tijd De vraag is nu zeer actueel!

Als koren zoomen we wat af, de dirigent zingt de liederen voor en wij mogen meezingen met de microfoons dicht! Vanwege de vertragingen op het internet zijn de beelden èn de geluiden van de deelnemers niet synchroon! Zou je alle microfoons open zetten, dan zou dat een kakofonie van geluid opleveren, die als misthoorn misschien nog wel nuttig zou kunnen zijn, maar waaraan geen enkele harmonie is te ontdekken. Kortom: zoomend zingen gaat niet!

Het Dordtse Orpheus Ensemble is er toch in geslaagd zoomend een mooi lied tot stand te brengen. Hiertoe heeft dirigent Caecilia zoom-sessies met de individuele zangers georganiseerd, Die moesten solo hun stem zingen! En daarna? Met een video/audio-editing programma heeft ze de stemmen recht onder elkaar gezet! Wat moet dat een werk zijn geweest! Het resultaat staat hiernaast. En...., het klinkt goed!

Het lied heet: Mi vida, mi canción en dat staat voor: Mijn leven, mijn lied. En zo is 't maar net!

Inmiddels heeft Orpheus een 2-de 'zoom;-lied uitgebracht: Look at the World van John Rutter. Weer zo'n juweeltje

 

11 april 2021
Gedichten: een troost!
Als zangers hebben we een ruime ervaring met gedichten. We zingen ze namelijk! Zo gebruikt Brahms in zijn Rhapsodie een fragment uit de Harzreise im Winter van Goethe, een gedicht gewijd aan de natuur met zijn schoonheid, zijn geweld en mystiek. Een geweldig gedicht! In ons Britse repertoire hebben we ook mooie voorbeelden. Edward Elgar gebruikt in The Wanderer een eeuwenoude tekst die hetzelfde thema bejubeld. Ook droevige thema's komen voor. The long day closes van Arthur Sullivan is hier een voorbeeld van: het afscheid van een geliefde. Zo mooi, zo triest!

Lezen van gedichten is moeilijk, vaak ook niet zo aansprekend. Hardop lezen helpt, maar makkelijk is het niet. Maar...... als ze worden voorgedragen of worden gezongen, krijgen zij hun kracht, hun emotie, hun duiding! En dat is zo mooi, een vertroosting in moeilijke tijden!

Klik hier voor meer gedichten.

5 februari 2021
Najaarsconcert krijgt voorrang
Dat COID-19 grote invloed heeft op ons dagelijks leven, hoeven we niemand te vertellen, ook het koorleven lijdt eronder! Dat is jammer, maar de moed laten zakken is geen optie, beter is de mogelijkheden, die er zijn, te benutten. Zo zijn de Zoom-sessies op de donderdagavonden altijd spannend. Als facilitator heeft uw webmaster het dan druk. Een kwartier voor aanvang druppelen de zangers binnen. Ze moeten toegelaten worden tot de sessie, sommigen moeten opgepord worden hun camera aan zetten, zodat we elkaar kunnen zien. En dan wordt het gezellig: elkaar begroeten, onderling wat praten en wat plagerijtjes uitwisselen. De Poolse Landdag is er niets mee! Gezellig! Voor je 't weet is het tijd om de repetitie te starten. De microfoons van de zangers worden uitgezet, de dirigent zingt de partijen voor en de zangers karioken (in stilte) mee. Inspannend, maar toch leuk! Voor je 't weet, is er een uur voorbij!

Als koor moeten keuzes gemaakt worden. Geplande concerten komen in het gedrang vanwege de beperkende coronamaatregelen. Zo heeft het bestuur moeten besluiten het geplande concert van 12 juni a.s. in de Trinitatiskapel te moeten cancelen. Dat is wrang, maar onvermijdelijk! De bottleneck zit 'm in de onmogelijkheid fysiek te kunnen repeteren, en dat is noodzakelijk om als koor een goed concert neer te zetten. De inschatting is dat het nog maanden duurt voordat het verbod op repeteren wordt opgeheven. Kortom, het ontbreekt aan voorbereidingstijd. Jammer!

Daarnaast speelt dat in november a.s. 2 Herdenkingsconcerten staan gepland, die al 2 maal zijn uitgesteld. Hieraan werken KNA, Rotte's en Die Haghe Sanghers mee, het Delfts Symfonie Orkest zal de begeleiding voor zijn rekening nemen. De hoop is dat deze concerten nu wel door kunnen gaan! Het instuderen van het programma zal veel tijd vergen, daarnaast zullen er gezamenlijke repetities met de andere koren en het orkest moeten plaatsvinden. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat fysiek repeteren vanaf september weer zal zijn toegestaan. Dat wordt een druk najaar! De koren, in het bijzonder KNA, zullen zich vanaf nu moet bezighouden met het instuderen van de noten, en - hoe gebrekkig ook - dat zal via Zoom moeten gebeuren. A.s. donderdagavond wordt hiermee gestart. Voor het instuderen van het Rquiem van Cherubini zal in 3 stemgroepen (t1, t2 en bariton/bas) worden geoefend. Voor iedere stemgroep zal ruim tijd worden uitgetrokken. De dirigent zal a.s. donderdag hiervoor een tijdsindeling geven! Mee-karioken met een andere stemgroep mag, en dat is trouwens ook heel leuk!

Kortom, KNA gaat onverdroten aan de slag! Cherubini, Bortnianski, de Alt-Rapsodie en Landerkennung: ze komen eraan!

4 februari 2021
Cherubini, onze dirigent vertelt
In tijden dat KNA niet fysiek kan repeteren, wordt van alles geprobeerd om als koor toch te blijven zingen. Daarvoor wordt geen middel geschuwd, zelfs Zoom en Youtube worden ingezet. Dat is slikken voor de doorgewinterde zangers, maar je moet toch wat? Toch staat er twee stippen op de horizon en dat zijn de Herdenkingsconcerten in november dit jaar. We gaan dan o.a het Requiem van Cherubini uitvoeren. En nu maar duimen dat dit kan doorgaan! Anders moeten we maar met z'n allen in een bubble. Ik zie 't helemaal voor me!

Onze dirigent heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een ware influencer. In het filmpje hiernaast vertelt hij hoe dit requiem tot stand is gekomen en welke rol het gespeeld heeft in het leven van Cherubini. Hij herschreef 't zelfs, zodat het op zijn eigen begrafenis kon worden uitgevoerd. Boeiend! Goed om de achtergronden van de muziek verteld te krijgen. Dit inspireert en maakt de muziek voor onze zangers inzichtelijk, waardoor dit geweldige werk met (nog meer) overgave zal worden gezongen!

Eén van onze zangers stuurde een filmpje op van Or, co dadi van Verdi, gezongen door het Groot Mannenkoor Zwolle. Dat is toch genieten, een echte aria! Het klinkt als een klok! Advies: draai het filmpje en galm mee, niet te hard, want anders gaan de buren op de muren kloppen! Dat willen we natuurlijk ook weer niet! Ja toch, nee dan?

Toen ik beter naar het filmpje keek, herkende ik de zaal. Warempel zeg, hier op het zelfde toneel van het Theater de Spiegel stonden wij als KNA op het landelijk korenfestival in 2014. En we haalden de 6 prijs! Klik op onderstaande link om het nog eens te zien:

https://www.youtube.com/watch?v=KoKW4qh_Fm0

Oud Nieuws    Overzicht Oud Nieuws

KNA Adverteerders

Wil Kerkhof
Antieke Klokken


Jan van der Elst
Vioolbouwer


Hageman Dordrecht br

Google
 

StartLinks.nl