KNA-logo

Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA
opgericht 21 januari 1898
Van de Voorzitter                              Meer dan een eeuw zangplezier...                                       
Bestuur

KNA-logo
 Nieuws  Agenda  Dirigent  Foto's, archief  Muziek  Lid worden  Leden Info  Links
   Verhalen
Curriculum Vitae
Contact:
Fred van Os
fred.van.os@kpnmail.nl
 
Repetities op elke
 donderdagavond van
 19:30 - 22:00 u

 Schenkeldijk 8C,
 3328 LA Dordrecht.

(zie kaart)
 
Webmaster:
 fred.van.os@kpnmail.nl
 
Laatst bijgewerkt:
 
10-04-2019


View My Stats

 Portugal
Vakantie in de Algarve

 
Boek nu!

Bezoek dè korensite:

 

Curriculum vitae
Het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA

Het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA is in 1898 opgericht door en voor de fabrieksarbeiders van de Dordtse Gasmeterfabriek. In die tijd was de amateurkoorzang al tot kunst verheven, zoals aan onze naam is af te lezen: KNA staat voor "Kunst Na Arbeid". In 1905, zeven jaar na de oprichting, werd er Dordrechts aan toegevoegd en mochten alle mannen van Dordrecht en omgeving zich aanmelden als lid. Het koor groeide in de loop der jaren zowel in omvang als in kwaliteit en scoorde in de periode tussen de twee wereldoorlogen op landelijke zangcompetities steeds beter. Historisch hoogtepunt was het behalen van het Nederlands kampioenschap in de hoogste categorie, dat plaatsvond in 1934 in Amsterdam. Bij terugkomst in Dordrecht was de stad uitgestroomd om de kampioenen toe te juichen, waarna het koor in open rijtuigen een ware triomfrit door de stad ten deel viel. Mede hierdoor werd in 1938, bij het 40-jarig bestaan, de titel Koninklijk door Hare Majesteit aan onze vereniging toegekend. De vereniging bloeide als nooit tevoren: een prachtig koor, te vergelijken met de Mastreechter Staar, waarmee goede banden waren.

Hoogtepunten zijn er vele: jubileumuitvoering t.g.v. 100 jaar KNA in 1998, Messe Solenelle, La Sonnambula, Carmina Burana, de Frithjof Sage van Max Bruch en Polni Mše en Mount of Three Lights van Bohuslav Martinů. De afgelopen jaren heeft KNA zich nadrukkelijk vernieuwd. Stonden aanvankelijk operawerken centraal in onze concerten - en was daarin al een duidelijke ontwikkeling gaande naar werken van moderne componisten - de laatste jaren zijn nadrukkelijk bijzondere thema’s aan de orde gekomen. Op het herdenkingconcert van de Dordtse organist en componist Adriaan Roest in 2005 werd de door hem gecomponeerde Mis uitgevoerd. Mannenkoorzang heeft  een prominente plaats in ons repertoire gekregen. Werken van Franz Schubert, Felix Mendelssohn-Bartholdy, maar ook Edward Elgar en Benjamin Britten, spelen hierin een grote rol. Ons Romantisch Concert in 2007 en ‘KNA goes Celtic’ in 2008 getuigt hiervan.

Op het najaarsconcert in 2014 werden Baltische liederen uitgevoerd met als hoogtepunt de spectaculaire uitvoering van de sage Sampo Cuditur van Veljo Tormis. Ere-gasten waren de ambassadeur van Estland en de Dordtse wethouder van Cultuur.

KNA treedt regelmatig op tijdens festivals en zelf georganiseerde concerten. In 2014 stond KNA in de finale van het landelijk Zangersfestival in Zwolle en behaalde daar de 6-de prijs. In april 2015 reisde KNA naar Schotland en trad daar op samen met het Linlithgow RFC Male Voice Choir. In de St Giles Cathedral werden onder grote belangstelling religieuze werken van o.a. de Dordtse componist Adriaan Roest uitgevoerd. Tijdens het Groot Dordrecht Korenfestival 2015 trad KNA samen op met het Linlithgow RFC Male Voice Choir voor een dolenthousiast publiek.

Raadpleeg de agenda.voor komende concerten van KNA.

KNA Adverteerders

Wil Kerkhof
Antieke Klokken


Jan van der Elst
Vioolbouwer


Hageman Dordrecht

Google
 

StartLinks.nl